Leermiddelen

leermiddelen

Nieuwe leermiddelen op het gebied van rekenen nodig? Volg deze tips!

Wanneer je de verantwoordelijke bent bij een onderwijsinstelling zoals een basisschool, dan draag je er mogelijk ook verantwoordelijkheid voor dat er altijd genoeg moderne leermiddelen op school aanwezig zijn. Deze leermiddelen zijn essentieel voor elk vak. Dit geldt zeker ook voor het rekenen, toch zonder twijfel een van de belangrijkste vakken die op de basisschool aan bod komen. Welke leermiddelen op het gebied van rekenen zoal van toegevoegde waarde kunnen zijn? Dat lees je in de vier hieronder beschreven voorbeelden.

Rekenkubussen

Een rekenkubus is meestal een kubus die bestaat uit een groot aantal kleine blokjes. Als je een kind hiermee laat spelen, dan stimuleer je dat het kind de relatie en het onderscheid tussen tientallen, honderdtallen en duizendtallen leert te begrijpen. Een echte kubus maakt dit onderscheid voor veel kinderen extra duidelijk en tastbaar.

Rekentreinen

Bij rekentreinen kun je doorgaans denken aan een trein met wagons waar poppetjes op staan. Met dergelijke treintjes kunnen kinderen dan ook op een speelse manier leren optellen, aftrekken en vermenigvuldigen met de aantallen poppetjes die op de wagons zijn geplaatst.

Biljetten en munten

Of we het nu leuk vinden of niet: geld maakt een belangrijk deel uit van onze levens. Daarom kan het geen kwaad om ook kinderen alvast te laten kennismaken met geld. Met contant speelgoedgeld welteverstaan, oftewel met biljetten en munten. Zo leren ze op welke manieren je een bepaald bedrag kunt betalen, terwijl ze natuurlijk tegelijkertijd hun skills wat betreft optellen en aftrekken leren.

leermiddelen

Weegschalen

Tenslotte is het aan te raden om kinderen gebruik te laten maken van een weegschaal als leermiddel. Door middel van een weegschaal leren ze immers wat het belang is van de verschillende gewichtseenheden, terwijl ook hun rekenkwaliteiten bevorderd worden.