Wat doen de wiellagers van een Seat Ibiza?
De onderdelen van auto’s zijn niet bij iedereen bekend. Toch kan het goed zijn om in ieder geval in grote lijnen te weten wat er gebeurt onder de motorkap van je auto. Heb je bijvoorbeeld een Seat? De kans is aanwezig dat je geen idee hebt wat de wiellagers van een Seat Ibiza precies doen. Daarom ontdek je hier wat voor functie deze onderdelen hebben en wanneer ze aan vervanging toe zijn.
Over de wiellagers
De wiellager is niet een onderdeel waar je mensen veel over hoort. Toch is het van groot belang voor het goed functioneren van de auto. Een wiellager maakt het namelijk mogelijk dat het wiel om zijn eigen as draait. Het wiellager zorgt voor een soepele overbrenging van de beweging tussen de aandrijfas en het fusee. Goed functionerende wiellagers zorgen voor zo min mogelijk weerstand bij het draaien van de auto. Meestal zijn ze uitgevoerd als hoekcontactlager, groefkogellager of conische lager. Zo heeft elk type auto een eigen soort wiellager.
Zo min mogelijk wrijving
Zonder wiellagers kom je niet ver. De kleine stalen kogels – want zo zien ze eruit – zorgen er namelijk voor dat de auto kan draaien. Het zorgt er immers voor dat de wielen kunnen draaien met zo min mogelijk wrijving, ook wanneer je snel een scherpe bocht moet nemen of moet uitwijken. Ondertussen wordt het gewicht van het voertuig toch ondersteund. Het is een erg klein onderdeel van de auto maar het is van groot belang. Je wil dan ook altijd dat de wiellagers minimale slijtage vertonen.
Een kapotte wiellager
Nu denk je wellicht: hoe kom ik erachter of de wiellager kapot is? Een slechte lager geeft je enkele signalen die je kunt leren herkennen. Ze zijn aanvankelijk lastig te zien maar als je goed oplet kun je het opmerken. Een grommend hoorbaar geluid afkomstig uit de auto wanneer je harder van 25 kilometer rijdt, kan bijvoorbeeld een probleem vormen.