In Nederland kom je deze boom overal tegen, de eik is namelijk een van de meest voorkomende boomsoorten in Nederland. Vooral de zomereik is een type wat je hier veel ziet. Wereldwijd zijn er meer dan 100 soorten eikenbomen, die allemaal onder de familie van loofbomen vallen. Doordat de eik er in zoveel soorten is, is deze erg populair. De boom kan zowel groenblijvend zijn als bladverliezend, afhankelijk van welk type eik het is. Een andere reden voor de populariteit van de eik, is de bewerkbaarheid van het hout. Het is namelijk erg sterk maar zacht genoeg om gemakkelijk te zagen etcetera. Een veel gebruikte toepassing zijn eiken panelen.
De vruchten van de eik
De eikels zijn de vruchten van de eikenboom, als ze rijp zijn vallen ze meestal direct onder het bladerdak. Hierdoor kunnen er vaak geen nieuwe bomen groeien, omdat de vruchten te dicht op de originele boom liggen. Hierdoor is de boom afhankelijk van verschillende dieren, die de vruchten verder kunnen verplaatsen. Vaak zijn dit vooral de eekhoorn en de Vlaamse Gaai. Deze dieren gaan vaak met de eikels aan de haal, waardoor er nieuwe bomen kunnen groeien. Eekhoorns graven namelijk vaak een gat in de grond waar ze een winter voorraadje met eikels leggen. Soms vergeten waar ze de eikels hebben gelegd en hierdoor kan een nieuwe boom groeien.
Hoe giftig is een eikenboom?
Zowel de bladeren als de eikels van de eikenboom bevatten tannine. Dit is een verzamelnaam voor verschillende chemische onderdelen. Tannine kan je vinden in onder andere thee en wijn, maar dan in erg kleine hoeveelheden. Dit kan geen kwaad, maar eikels bevatten een veel hoger percentage wat het maag-darmstelsel kan irriteren. Eikels zijn dus giftige noten en kunnen niet gegeten worden door mensen. Daarbij zijn ook dieren zoals schapen erg gevoelig voor tannine. Je kan eikels wel eventueel eten maar deze moeten dan op een bepaalde manier bereid zijn. Het eikenhout is niet giftig en kan gebruikt worden als massief houten panelen.