Wat is een sedumdak?

1groendak

Een dak van sedum is een variant van een groendak. Een groendak is een vlakke of schuine dak waar begroeiing op geplaatst is. Een sedum dak is begroeid met sedum. Dit zijn kleine vetplantjes zoals mos. De kleine vetplantjes kunnen tegen verschillende weersomstandigheden zoals droogte en regen. Ook zijn de vetplantjes erg licht waardoor ze ideaal zijn voor op een groendak. Deze soort daken hebben veel voordelen voor het verbeteren van het milieu. Ze nemen namelijk CO2 op uit de lucht en zorgen voor energiebesparing.

Wat zijn de kosten van een sedumdak?

Als je ervoor kiest op een sedumdak aan te schaffen moet je rekening houden met bepaalde kosten. Je kunt per vierkante meter ongeveer 75 euro rekening voor de sedum. Daarnaast moet je ook een goede onderlaag aanbrengen voordat je de sedum gaat leggen. Deze prijs verschilt erg en kun je zelf kiezen. Daarnaast kunnen er nog kosten bijkomen voor gereedschap wanneer je het sedumdak zelf gaat aanleggen. Houdt hier ook rekening mee. Wanneer je ervoor kiest om het dak door een professional aan te leggen komen er nog kosten bij. Als je ervoor kiest om een Sedumdak met zonnepanelen aan te leggen, gaat dit ook een stuk meer kosten.

De voor- en nadelen van een sedumdak

Een sedumdak heeft verschillende voor- en nadelen. We zullen er een aantal kort benoemen. Een sedumdak neemt allereerst CO2 op en maakt hier zuurstof van. Daarnaast zorgt het voor meer warmte in de woning waardoor er minder energieverbruik nodig is. Dit zijn positieve dingen als het gaat om het milieu. Ook zijn er een aantal nadelen. Eén daarvan is dat er een kans is op lekkages wanneer het dak niet goed gelegd is. Daarnaast kan het extra gewicht van de sedum ervoor zorgen dat er aanpassingen nodig zijn aan het dak. Daarbuiten kunnen er veel insecten afkomen op het dak.