Hoe je effectief lucht over een afstand verplaatst

Het belang van goede ventilatie is algemeen bekend. Zo is frisse lucht belangrijk voor een goede gezondheid en helpt ventileren om de luchtvochtigheid omlaag te brengen. Door ventilatie kunnen bovendien schadelijke schimmels of hoge concentraties CO2 die zich in de lucht in een ruimte bevinden worden vervangen door schone lucht.

Ventileren kan op meerdere manieren. Wanneer de ruimte die geventileerd moet worden beschikt over een raam dat in contact staat met de buitenlucht gaat dit eenvoudig door dit raam open te zetten. Hoe groter de oppervlakte van het raam des te sneller kan de ruimte geventileerd worden. 

Er zijn echter ook ruimtes waarbij je meer controle wilt hebben over hoe de lucht in een ruimte zich verplaatst. Met een ventilatiesysteem kan je dit effectief doen. Een systeem van ventilatoren en buizen voeren de lucht van de ene ruimte naar een andere. Daarnaast kan je met spirobuizen eenvoudig een luchtkanaal door krappe ruimtes aanleggen waarmee je zelfs over een afstand van tientallen meters nog effectief de vuile lucht kan afvoeren. 

Zelf doen of aannemer?

Niet iedereen is in staat om in te schatten wat de ventilatie eisen van een ruimte zijn. Daarnaast kan het aanleggen hiervan ook een lastige klus zijn waarbij je soms ook de muren zal moeten openbreken. Hierom is het aan te raden dat u dit laat doen door professionals. Naast dat zij de kennis en expertise hebben over het belang van ventilatie beschikken zij ook over de laatste informatie over welke materialen hier het best voor gebruikt kunnen worden.